Over ons

Geschiedenis, Succes en Toekomstvisie van Riwald Recycling

Over Riwald Recycling
Riwald Recycling

Geschiedenis van Riwald Recycling

Riwald Recycling bestaat al sinds 1989. De bedrijfsnaam Riwald is een samenvoeging van de namen Richard en Ewald. Richard en Ewald Huzink zijn de oprichters van Riwald Recycling, waar later ook broer Gert in de zaak is gekomen. De vader van de broers ging in de winter langs boeren in Geesteren en Tubbergen om oud ijzer op te halen. Dat is de aanzet tot Riwald Recycling.

In 1989 gingen Richard en Ewald na de val van de Berlijnse Muur naar Oost-Duitsland. Oost-Duitsland moest na de omwenteling opnieuw opgebouwd worden. De Russische kazernes moesten gedemonteerd en opgeruimd worden. De broers kochten een stuk industriegrond aan de snelweg en bouwden daar een bedrijf met vloeistofdichte vloeren. In tien jaar tijd hebben ze vier bedrijven opgebouwd en verkocht. De Engelse defensie klopte aan om in 2003-2004 na de Falklandoorlog het schroot van deze oorlog op te ruimen. Er is veel materiaal vernietigd, ontmanteld, verwerkt en getransporteerd.

In 2006 werd daarna in Almelo 1.1 hectare grond op het minst ontwikkelde stukje industrieterrein van heel Twente gekocht, gelegen aan het Twentekanaal. De broers zagen business met Duitsland in het achterland. De 1.1 hectare industriegrond is inmiddels uitgegroeid tot een grootte van 7 hectare hightech complex vol met scheidingstechnologieeën voor maximale terugwinning uit grondstoffen.

Sinds 2016 heeft Riwald een tweede vestiging in Beverwijk aan het Noordzeekanaal. Dit was een overname van branchegenoot Koster Metalen. De overname was gericht op de creatie van onafhankelijkheid in de value chain met als resultaat: inkoop, transport, verwerking en export compleet in eigen beheer. 

Succes van Riwald Recycling

Als één van de meest toonaangevende metaalrecyclingbedrijven ter wereld vervult Riwald Recycling een spilfunctie als leverancier in de circulaire keten van duurzaam materiaalgebruik wereldwijd. Met ruim 30 jaar historie en twee vestigingen bedienen wij de wereldwijde vraag naar metaal voor verschillende typen industrieën. Dankzij onze ervaring, ons brede gamma aan recycling mogelijkheden en onze commitment inzake de criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed ondernemingsbestuur behoort Riwald Recycling tussen de meest geavanceerde, gerespecteerde en vertrouwde recycling bedrijven van Nederland en de rest van de wereld. 

Riwald Recycling recyclet jaarlijks vele honderdduizendden tonnages afvalmaterialen – variërend van elektrische huishoudelijke apparatuur, industriële hoogwaardige reststromen tot treinstellen en vliegtuigen. Deze materialen worden vervolgens gerecycled tot meer dan 150 soorten duurzame grondstoffen. Gelet op haar positie, expertise en scheidingstechnologieën speelt Riwald Recycling een actieve rol bij het vinden van oplossingen voor wereldwijde milieuvraagstukken. Wij verbinden onze duurzaamheidstrategieën aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en integreren innovatieve technologieën voor maximale terugwinning uit grondstoffen.     

Riwald Recycling Almelo
Riwald Recycling Beverwijk foto content
Recyclen lood Riwald Recycling
Riwald_Recycling_hightech_duurzaam_recycling_van_ferro_non_metalen_NIR

Toekomstvisie van Riwald Recycling

Riwald Recycling streeft naar een circulaire economie met 100% recycling. Wij hebben als doel om een ‘circulaire hub’ te worden waar alle flows samenkomen in ons ecosysteem: complexe producten transformeren naar pure grondstoffen en die logistiek gezien duurzaam transporteren naar bedrijven in de (maak)industrie. De economie zou dan draaien op teruggewonnen grondstoffen en er zouden geen ‘nieuwe’ grondstoffen meer nodig zijn. Dit doen we samen met een gepassioneerd team en samen werken wij sinds 1989 vanuit verschillende locaties in Nederland aan onze missie met de hoogste prioriteit voor kwaliteit, duurzaamheid en milieu. Wij hebben aandacht voor een schoner milieu en ons R&D team onderzoekt continu naar nieuwe innovaties en mogelijkheden om afvalstromen zo efficiënt mogelijk te recyclen naar nieuwe grondstoffen.

Op basis van ons bedrijfsstrategie, bestaande uit de combinatie van de Trias Energetica filosofie en de 3R filosofie, investeert Riwald Recycling in de nieuwste ontwikkelingen, (scheiding- en sorterings) technieken, machines en equipment met als doel: materialen verwerken tot dezelfde hoogwaardige kwaliteit. Door onze hightech granulator in combinatie ons hightech equipment – dubbele schrootscharen, eddy currents, trommelzeven, natseparatietafels, Infrarood (NIR), X-Ray, metal sensors, NF fines processing en colour sortings – versterken we de grondstoffenefficiëntie, resulterend dat er geen ‘nieuwe’ grondstoffen meer nodig zijn waarbij materialen verwerkt worden tot dezelfde hoogwaardige kwaliteit. De economie zou dan draaien op teruggewonnen grondstoffen en er zouden geen ‘nieuwe’ grondstoffen meer nodig zijn.